Hundehvalpe & Børnefamilier

Børn skal forberedes på hvad det vil sige at få en lille hvalp

Hvalpe og børnefamilier

Det er en gave for børn at vokse op med en hund, men for at det bliver en succes, skal man som forældre være klar over at det alene er forældrenes ansvar at sikre at hvalpe & børn får den rigtige start.

Der kan være rigtig mange glæder forbundet med at få en hund i familien.

Forholdet mellem børn og hunde kan udvikle sig til noget varmt og kærligt, samtidig med at det udvikler børnenes empatiske evner og sociale kompetencer.

Børn som vokser op med en hund, får en langt større forståelse for ansvar, respekt og medfølelse.

Har du en dårlig dag eller er det gået skidt i skolen, så vil du altid blive mødt med logrende hale, klar til leg, nærvær og betingelsesløs kærlighed af din hund når du kommer hjem.

Det er forældrenes ansvar at forholdet mellem hvalpe & børn bliver en succes

At have en hund er både sundt og lærerigt for et barn, men det skal være lige så sundt for hunden at være sammen med barnet.

Alt for mange forældre påtager sig desværre ikke det ansvar det er at lære sine børn hvordan de skal omgåes en lille ny hvalp, hvorfor det ender med at hunden skal omplaceres eller i værste fald, aflives. De fleste gange med begrundelsen om at hunden bider og ikke kan lide børnene.

Ansvaret ligger 100% hos forældrene

Det kan ikke forventes at børn kan aflæse en hvalps signaler. Børnene skal af deres forældre lære af læse en hvalps signaler og de skal lære dem også at respektere signalere.

Lærer børnene ikke at læse og respektere en hvalp, kan det gå grueligt galt og ende med et rigtigt dårligt forhold mellem hvalp og barn.

Børn under 8 år er de mest udsatte for at blive bidt. Oftest er det af ren kærlighed til hvalpen når barnet krammer og vil kæle med den lille hvalp – det er jo forståeligt nok at det kan være meget svært at lade hunden være.

Lærer barnet ikke at forstå hundens signaler om hvad den fx. ikke bryder sig om, ender hunden med at sige fra på sin måde – hvilket er ved at bide fra sig.

For at undgå en uhensigtsmæssig situation, bør der ALTID være en voksen til stede, når børnene er sammen med hvalpen og lærer dem at omgås den korrekt.

Det er helt essentielt for barnet at lære OG forstå hvornår hunden har brug for at være sig selv, føler sig stresset eller truet og at den ikke skal bæres rundt på.

Det er yderst vigtigt at der bliver reageret hurtigt på disse signaler fra hunden, så du kan nå at ændre situationen inden der sker ulykker.

Som forældre skal du lære dit barn disse signaler:

Selvom I har fået den sødeste, roligste og mest børnevenlige hvalp, bør du holde øje med følgende signaler fra hvalpen/hunden:

 • den gaber
 • drejer hovedet væk
 • den står stift og drejer hovedet væk
 • når ørerne lægges tilbage
 • den gemmer sig fx. bag møbler eller andre personer
 • når halen hænger ned og måske kun enden af halen logrer
 • når den piber, gør og/eller knurrer

Oplever du nogle af disse tegn fra hunden, skal barn og hund øjeblikkeligt skilles ad.

Som forældre skal du lære dit barn IKKE at nærme sig hunden når:

• den spiser eller har et ben
• den har legetøj i munden
• den sover
• den er syg eller træt
• den opholder sig på sit eget område som i hundekurven, på dens tæppe e.lign.

Allerede inden hvalpen flytter ind, skal du gøre børnene opmærksomme på, at en hvalp IKKE er legetøj

Allerede inden hvalpen flytter ind, skal du gøre børnene opmærksomme på, at en hvalp IKKE er legetøj.

Alle børn, uanset alder, bør have forklaret OG forstået, at en hvalp:

 • IKKE må krammes
 • IKKE må klappes på ryggen
 • IKKE må klappes på hovedet
 • IKKE må ligges på
 • IKKE må blive generet eller drillet
 • IKKE må bæres rundt på
 • IKKE må ophidses i længere tid ad gangen
 • IKKE med tænderne må trækkes rundt i fx. et tov

Få den bedste start med en lille hvalp i familien

Når den hvalp flytter ind, bør den fysiske kontakt mellem (det yngre) barn og hvalpen i starten være meget begrænset. Giv hvalpen lov til at se, snuse og vænne sig til barnet. Ros den når den opfører sig pænt.

Lad barnet være i nærheden når du fodrer og leger med hvalpen, så barnet kan se hvordan du omgåes hvalpen. På den måde vil hvalpen forbinde barnets tilstedeværelse med noget rart.

Det er selvfølgelig kun i starten og for at sikre at forholdet mellem barnet og hvalpen får den aller bedste start på et mangeårigt dejligt og afslappet forhold.

Indtil hvalpen er faldet helt til hos sin nye familie, har lært jer og omgivelserne at kende, er det vigtigt at forældrene er hjemme. Det er ikke optimalt at selv et lidt ældre børn alene skal tage ansvar for en ny lille hvalp.

Der er ingen tvivl om at børnene vil gøre deres bedste for den lille hvalp, men det er forældrenes ansvar at sikre at hvalpen, børnene og familien i det hele taget, får den bedste start som hundefamilie.

En lille hvalp som netop er flyttet fra alt hvad den kender, skal i starten i sit nye hjem vænne sig til mange nye ting, lyde, lugte og mennesker.

Den kan nemt blive nervøs over hvin, råben og skrigen som den aldrig har hørt før – fuldstændig lige som et barn kan blive forskrækket over en hundehvalp som bider i leg. Forklar barnet at de skal være rolige omkring hvalpen.

Et barn bør ikke løfte rundt på en hvalp (for de fleste børn er det nok nemmere sagt end gjort). Det til trods.  så skal lære barnet hvordan en hvalp skal løftes (hold altid under maven og numsen) samtidig med at du understreger at barnet IKKE må løfte hvalpen op, uden du sidder ved siden af og har givet tilladelse/hjælp til det.

Med de ovenstående anbefalinger og de relative få basale færdigheder og retningslinjer, er du med til som forælder at give dit barn en af de største og mest lærerige glæder i livet.

Har du kommentarer, andre indspark eller bare spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive i kommentaren herunder.