Guide til forberedelser af hvalpekuld

En guide til den gode oplevelse (1. del)

Guide til forberedelser af hvalpekuld

Guide til forberedelser af hvalpekuld er en slavisk gennemgang af alt du skal være opmærksom på, når du går i gang med planlægningen af et hvalpekuld.

At få hvalpe er forbundet med en del arbejde og derfor er det en stor fordel at være godt forberedt inden projektet sættes i gang.

Inden parring

Sundheden – hos både tæven og hanhunden bør være god inden parring.

Avlsgodkendelsen – skal for både tæven og hanhunden være på plads. Denne indebærer test for patella luxation (PL) og også helst øjenlyst. Sidstnævnte er dog ikke et krav, men en klar anbefaling. Begge hunde skal ligeledes være gennemgået af en anerkendt dommer.

Parringstidspunktet – Det kan være en fordel at få testet sin tæve med en progesteronmåling inden parring, for at vide hvornår hun er klar. Dette vil give en præcis indikation af hvornår tæven optimale parringstidspunkt er – det giver oftest en bedre parring og kan resultere i et større kuld.

Herpesvaccination – Herpes er en sygdom som kan medføre død blandt nyfødte hvalpe. Det er muligt at vaccinere tæven mod herpes. Dette gøres med 2 vacciner. Første vaccine gives fra start af løbetid til 10 dage efter parring. Anden vaccine gives 14 dage inden forventet fødsel.

Drægtighed

Først fra 21 dagen efter parringen kan du, ved en scanning hos dyrlægen, få bekræftet om parringen har været en succes.

Psyke – Tæven kan sagtens ændre adfærd under drægtighed – allerede fra et meget tidligt stadig og som regel værst frem til 3. uge, hvor hvalpene sætter sig fast. Hun kan have kvalme, virke deprimeret, ikke have lyst til mad etc.

Scanning – Ved en scanning på omkring 21. dagen, kan du kun få bekræftet at hunden er drægtigt. Det vil på dette tidlige stadie ikke være muligt at se hvor mange hvalpe der er, det er de stadig for små til.

Drægtighed – Tæven er drægtig i ca. 63 dage. Der kan dog være udsving i længden, fx. hvis ægløsningen ikke er kendt eller der er parret over flere dage.

Hvalpefoder – De sidste 3-4 uger inden fødsel har tæven brug for mere næringsrig kost og skal derfor overgå til hvalpefoder.

Før fødslen

Temperaturmåling – I ugerne op til fødslen kan det være en god ide at tage tævens temperatur 2 gange dagligt. Dette kan hjælpe med at indikere hvornår fødslen går i gang. Der vil ses et temperaturfald på ca. 1 grad et døgn før fødsel. Temperaturen vil stige til normalen igen inden fødsel.

Hvalpekasse – Der er vigtigt og i god tid (mindst 1 uge før fødslen) at gøre et sted klar, hvor tæven er tryg og som kan bruges til fødslen. Hvad der bruges, er ikke så vigtigt, men stedet må hverken være for stort eller for lille. Størrelsen skal være så tæven har plads til at føde og efterfølgende ligge med sine hvalpe.

Det er naturligt at tæven i dagene op til fødslen vil have lyst til at bygge rede (graver tæver sammen i bunker etc.).

Udstyr du med fordel kan have klar inden fødslen:

  • Fødekasse
  • Håndklæder
  • Vaskbart tisseunderlag
  • Vetbedtæpper
  • Saks
  • Bold til at suge svælg på hvalpene
  • Klemmer eller tråd
  • Calcium tilskud
  • Vægt til at veje hvalpene

Læs også

2. guide: “Guide til hvalpefødsel
3. guide: “Guide til pleje af hvalpekuld & hvalpemor” 

Har du flere/andre input til gode forberedelser, må du meget skrive i kommentaren herunder.

Skønne “sofaer” til bilen

Hundesæde til bilen

Få tips & gode råd på Bloggen

Smart hundekamera med godbidskaster

Kamera og godbidskaster til hund

Vær med på Facebook

Spar på hundefoder

Automatisk antispild vandskål

Automatisk vandskål