Guide til pleje af hvalpekuld & hvalpemor

En guide til den gode oplevelse (3. del)

Guide til pleje af hvalpekuld og hvalpemor

Guide til pleje af hvalpekuld & hvalpemor er 3. og sidste guide om forberedelser og planlægning af et hvalpekuld.

I denne guide får du en gennemgang af pleje af både hvalpene og den nybagte mor. 

Hvalpene

Hvalpenes plejeTæven vil slikke hvalpene grundigt for at stimulere tarmfunktionen. Det er vigtigt at være obs på, om alle hvalpene kommer af med både urin og afføring.

Mad – Den første mælk hvalpene får kaldes råmælk. Den indeholder en masse antistoffer som beskytter hvalpene mod sygdomme de første måneder af deres liv. De 2 nederste patter er dem med mest og kraftigst råmælk.

Det er vigtigt at alle hvalpe dier hos tæven fra starten.

De første 3-5 uger lever hvalpene udelukkende af modermælk. Nogle gange har tæven ikke nok mælk, og det kan derfor være nødvendigt at supplere med modermælkserstatning. 

Har tæven mælk nok, vil hvalpene ofte spise sig mætte i løbet af 10-15 minutter og derefter falde i søvn og sove et par timer – nogle gange op til 3-4 timer,

Hvis der mange hvalpe, kan de dog være vågne på forskellige tidspunkter. De kan vække hinanden og der kan derfor være mere uro ved et stort kuld hvalpe.

Når hvalpene er 4-5 uger gamle, begynder de at kunne spise selv. Det er vigtigt at de får hvalpefoder, som er specielt egnet til overgangsperioden fra modermælk til fast føde.

Der kan gives opblødt foder i starten, indtil de har tænder og selv kan tygge.

Mor

Hvalpemors pleje – Der er brug for et stort energiindtag hos tæven for at hun kan give næring til hvalpene. Det er derfor vigtigt at tæven fodres med et foder der er egnet til hvalpe og drægtige/diegivende tæver.

Tæven har ofte svært ved at forlade hvalpekassen de første dage eller uger. Derfor kan det være nødvendigt at du følger hende ud for at spise og besørge.

Inden hvalpene flytter hjemmefra

Når hvalpene er 8 uger gamle (IKKE før), er de klar til at flytte ud til deres nye familier.

Inden da, skal alle hvalpe have været en tur forbi dyrlægen til første vaccination og sundhedsundersøgelse – og evt. chipning.

Er du medlem af DKK tilbyder de privat at komme på besøg, hvor de chipper hvalpene samtidig med du får udleveret hvalpenes stambog.  

Det er lovpligtigt at hvalpene er chippet inde de bliver 8 uger.

Når hvalpene er hhv. 4 og 6 uger skal de have ormekur.

Læs også
1. guide: “Guide til forberedelser af hvalpekuld
2. guide: “Guide til hvalpefødsel